برگزاری موفقیت آمیز کنگره چهارم حزب کار ایران(توفان)

چهارمین کنگره حزب کار ایران(توفان) در سال گذشته میلادی و 1389 شمسی با موفقیت تشکیل شد و با موفقیت به پایان رسید.

حزب ما بر اساس مرکزیت دموکراتیک شکل گرفته است و بر این اساس نیز عمل می کند. در شرایط کار مخفی تکیه عمده بر مرکزیت است و دموکراسی از طریق مرکزیت شکل می گیرد. این یک اصل دیالکتیکی مارکسیستی لنینیستی است. در شرایط خفقان، در شرایطی که مامورین امنیتی و لباس شخصیهای فکل کراواتی در همه جا وول می خورند تکیه عمده بر جنبه پنهانکاری است و نه بر علنی گرائی. علنی گرائی یک بیماری بورژوائی لیبرالی است که با رفتار خود ثابت می کند به صداقت خویش مبنی بر آنچه می گوید نیز ایمان نداشته و می خواهد گواهینامه "دموکراتیک" بودن خویش را از بورژوازی کسب کند. می خواهد بورژواها برایش دست بزنند و سالن کنگره اش به محیط آشفته ای از ایدئولوژیهای التقاطی و مامورین پلیس بدل شود. آنها بیک محیط عسس بیا مرا بگیر بیشتر نیاز دارند تا یک محیط مبارزاتی کمونیستی. همین روش کار نشان می دهد آنها تا به چه درجه نسبت به کار خویش جدی هستند. حزب آنها به کیفیت اهمیت نمی دهد برایش سیاهی لشگر و کمیت مطرح است.

حزب ما در چنین شرایطی کنگره چهارم خویش را برگزار کرد و تمام اهرمهای ممکن را بکار گرفت تا با توجه باین شرایط سخت حداکثر امکانات دموکراتیک را برای اظهار نظر و تصمیم گیری با رعایت پنهانکاری و شرکت رفقا با نام مستعار در کنگره بوجود آورد. این اقدام حزب ما یک اقدام تشریفاتی و زینتی نیست از روی کمال اعتقاد صورت می گیرد زیرا ما برآنیم که اتخاذ یک روش دموکراتیک کار، تکیه به کار جمعی همه رفقا و شرکت آنها در مهمترین تصمیمات، به تقویت حزب منجر می شود و رفقای حزبی ما در این روند با روحیه دموکراتیک و کار حزبی آشنا شده با آگاهی تمام از تصمیمات کنگره که در مبارزه ای دموکراتیک تولد یافته حمایت می کنند. دستوراتی که ضمانت اجرائی نداشته و از روی بی میلی تنها بر اساس کوماندیسم صورت پذیرند عمر کوتاهی خواهند داشت. باین جهت مرکزیت حزبی ما یک مرکزیت دموکراتیک است و تنها به این اعتبار مورد احترام و اعتماد رفقای حزبی است. رفقا باید درک کنند که حزب با توجه به شرایطی که در آن زندگی می کند حداکثر دموکراسی ممکن را ایجاد کرده است بطوریکه جای انتقاد و خرده گیری بر کسی باقی نمی ماند. این امر به حزب تنها قدرت می دهد و حزب ما را در مبارزه طبقاتی تقویت می کند و سدی در مقابل تبلیغات شوم ایدئولوژیک دشمنان ایجاد می نماید. در حزب ما جائی برای فراکسیونیسم نیست. با آگاهی از این روند و آموزش از آن که ناشی از تجربه حزب ما از دوران گذشته جنبش کمونیستی یعنی حزب کمونیست ایران، دوران انقلابی و غیر رویزینیستی حزب توده ایران، سازمان مارکسیستی-لنینیستی توفان و حزب کار ایران(توفان) است حزب ما به تدارک کنگره چهارم دست زد.

تدارک کنگره از مدتها قبل فراهم شده بود ولی به علت زمستان سختی که پیش آمد امکان شرکت همه نمایندگان در کنگره حتمی نبود خطر به تاخیر افتادن کنگره برای مدت چند ماه حداقل از جانب پاره ای از رفقا مطرح بود. کمیته مرکزی حزب پس از بحث و تبادل نظر با رفقا تصمیم گرفت کنگره را به علت مسایل مهمی که در پیش بود حتما برگزار کند. رفقا با فداکاری و ایمان به حزب در شرایط سختی خود را به محل کنگره رساندند. تنها یک رفیق موفق نشد که در کنگره حضور داشته باشد.

برای تدارک کنگره کمیته مرکزی حزب طرح گزارش سیاسی و ارزیابی های جدید و تکمیلی را از قبل تهیه کرده در اختیار رفقای حزبی قرار داده بود. در کنار آن کمیته مرکزی حزب موضوعات قطعنامه ها و پیامها را با رفقای حزبی طرح نموده و پیشنهادات آنها را برای تهیه اسناد کنگره مورد نظر قرار داده بود. بر اساس بحثهائی که در دو سمینار پیش کنگره صورت پذیرفت گزارش سیاسی و قطعنامه ها و پیامها به نگارش در آمد و دو ماه قبل از کنگره برای اظهار نظر برای رفقای حزبی ارسال شد. رفقا موظف شدند که طرح تهیه شده توسط کمیته مرکزی را قرائت کنند و پیشنهادات ارسالی خویش را برای دفتر حزب ارسال دارند.

رفقای حزبی پس از دریافت گزارش و مطالعه آن پیشنهادات خویش را برای حزب ارسال داشتند. پاره ای از آنها که از طرف مرکزیت حزب درست تشخیص داده شد در متن گزارش سیاسی منظور شد و پاره ای از آنها نیز مستقیما به بحث کنگره گذارده شد.    

سالن کنگره با تصاویر مارکس، انگلس، لنین، استالین و بنیانگذاران مبارزه ضد رویزینیستی و بنیانگذاران سازمان مارکسیستی –لنینیستی توفان رفق قاسمی، فروتن و سغائی تزئین شده بود. تصویر ایستاده و بزرگ لنین بر دیوار آویخته بود و گوئی بر کار کنگره حزبی ما که راه بلشویسم را ادامه می دهیم نظارت می کرد.

کنگره با یک دقیقه سکوت در احترام به جان باختگان راه آزادی و استقلال ایران، جانباختگان راه آزادی طبقه کارگر و جانباختگان توفانی آغاز به کار کرد و نشان داد که سنگرهای مبارزه مردم میهن ما و طبقه کارگر ایران هرگز خالی نمی ماند.

پس از تائید نمایندگان اعزامی به کنگره از کشورهای مختلف دستور جلسه تعیین شد و گزارش سیاسی که مورد مطالعه رفقا قرار گرفته بود در کلیت خود و در زمینه پیشنهادات ارسالی به بحث گذارده شد. پس از گزارش سیاسی گزارش مالی و تشکیلاتی و روابط خارجی و ایران بیان گشت و باتفاق آراء مورد تائید کنگره حزبی قرار گرفت. سپس کمیسیونهای مربوطه تشکیل و شروع به کار کرد. در نشست بعدی قطعنامه ها و پیامها پس از بحث و تبادل نظر مورد تصویب و تائید کنگره قرار گرفت.

در زمینه سیاسی دو تغییر در ارزیابیهای حزب به چشم می خورد یکی در عرصه جهانی بود که طبیعتا باید به مسئله بحران مالی جهان امپریالیستی برخورد می کرد و آنرا در گزارش سیاسی خویش مد نظر قرار می داد و دیگر مسئله ارزیابی حزب ما در مورد تغییر ترکیب طبقاتی دولت و هیات حاکمه ایران بود. حزب به تجزیه روحانیت و کاهش نقش بورژوازی سنتی تجاری اشاره کرد و نقش بورژوازی بروکرات را که با تکیه بر درآمد نفت یک نظام سیاسی-اقتصادی-امنیتی-نظامی ایجاد کرده است مورد بررسی قرار داد. این تجزیه و تحلیل بررسی جدیدی از وضعیت طبقاتی در ایران بود که به اطلاع کنگره رسید و کنگره در مورد آن تصمیم گرفت. منطبق بر این مصوبات جدید برنامه حزب نیز به موازات آن با همین محتوی جدید تغییر یافت.

در کنگره در یک مورد که دارای اهمیت فراوان بود رفیقی در یک ماه قبل از کنگره مطالبی ارسال کرده بود که این مطالب برای آگاهی و مطالعه رفقا ارسال شد. هیات مرکزی بر این نظر بود که تنها بحث و آمادگی برای بحث در این مورد خاص به ماهها وقت نیاز دارد و نمی توان با یک برخورد صوری دموکراتیک از یک اصل آزموده یک قاعده بی محتوی و بروکراتیک ساخت و فورا از کنگره خواست که در مورد این نظریه جدید مبتنی بر تغییر یکی از مصوبات حزب که البته در تعیین سرشت و ماهیت حزب کوچکترین تغییری نمی دهد اظهار نظر قطعی کند. درست است که کنگره عالیترین قدرت تصمیم گیرنده در حزب است ولی تصمیم گیری باید بر اساس آگاهی و بر اساس تدارک و آمادگی قبلی برای همه رفقا بوده و زمینه آن از قبل با زمان کافی فراهم شود تا در کنگره کسی مصرف کننده نبوده و تولید کننده باشد و خلاقانه در بحثها شرکت کرده راه حل عملی پیدا کند. زیرا هدف از بحثها و تصمیمات به کرسی نشاندن حرف این یا آن رفیق نیست، پیشبرد کار حزب در مجموع خود بر اساس مارکسیسم لنینیسم است، تقویت حزب بر اساس خط مشی صحیح آن است. بر اساس آگاهی و انضباط آگاهانه است تا تصمیمات کنگره به نیروی مادی در درون حزب بدل شود. در غیر این صورت چسبیدن به شکل و دور افتادن از محتوی و برخورد غیر دیالکتیکی به مسایل از یک اصل دموکراتیک یک اصل بروکراتیک می سازد که بهمه صدمه می زند. بر این اساس در کنگره بحث شد. در مورد پیشنهاد رفیق که قبل از کنگره رسیده بود رفقای هیات مرکزی توضیح دادند و با تکیه بر اهمیت نظریات رفیق که به بحث همه جانبه و عمیقی نیاز دارد تفاوت دموکراسی آگاهانه و بروکراتیک را تشریح نمودند و پیشنهاد کردند که کنگره به صورت جداگانه زمانی را برای بحث در این مورد در نظر بگیرد تا در طی بحث نقطه نظرات روشن شود. بر اساس این نقطه نظرات رفقای حزبی موظفند با مطالعه پاره ای اسنادی که بر شمرده شد خود را برای یک مبارزه تئوریک سیاسی آماده کنند و حزب در طی یک سمینار داخلی و حتی اگر نیاز بود در طی چندین سمینار داخلی و انتشار اسناد لازم، خویش را برای اتخاذ تصمیم نهائی آماده گرداند. کنگره با درک کمیته مرکزی از رابطه دموکراسی و بروکراسی، مرکزیت و دموکراتیسم، اهمیت تصمیمات کنگره به مثابه عالیترین مرجع حزبی و به همین جهت تدارک اسناد لازم برای تصمیمگیری آگاهانه در این عالیترین مرجع حزبی موافق بود و باتفاق آراء پیشنهاد کمیته مرکزی را پذیرفت. اگر چنین درکی در حزب غالب نباشد این خطر هست که کسانی با تشکیل فراکسیون مخفی بدون دامن زدن به بحثهای روشنگرانه و کار توضیحی و توزیعی تنها با تکیه بر قدرت عددی پنهان به صورت دسیسه چینانه بیک کودتای درون حزبی با استفاده از ساز و کارهای کنگره دست زده و با تکیه بر عالیترین مرجع تصمیمگیرنده تصمیمات نادرستی را به حزب تحمیل کنند. حزب ما از هم اکنون باید راه بحث دموکراتیک و ارتقاء سطح آگاهی رفقا را با مدیریت کمونیستی باز بگذارد تا در درجه نخست نقطه نظرات بر همه اعضای حزبی روشن باشد. این روش کار مانع بروز بروکراتیسم در حزب در آینده خواهد شد.

قبل از بحث در زمینه مذکور کنگره به کار رسمی خویش پایان داد و باتفاق آراء اعضاء کمیته مرکزی و علی البدل را انتخاب کرد.       

همانطور که اشاره شد کنگره در عرصه مورد مشاجره زمان لازم را در اختیار پیشنهاد دهنده قرار داد.

بحث در سطحی بالا و بسیار رفیقانه  با احساس مسئولیت کمونیستی در زمینهای تاریخی، تئوریک و سیاسی از جانب رفقا انجام پذیرفت و همه کم وبیش با زوایای دیدگاههای گوناگون آشنا شدند. سپس سخنگویان صورتی از اسامی مدارکی که در این مورد می شود مطالعه کرد و به آنها رجوع نمود را در کنگره مطرح کردند که در اختیار همه رفقا قرار می گیرد. قرار شد اسناد جدید و یا مسایل مهم از طریق مرکزیت حزبی در اختیار رفقای حزبی قرار گیرد. تاریخ سمینار بطور تقریبی نیز توسط رفقا تنظیم شد. تمام تصمیمات آگاهانه و باتفاق آراء صورت گرفت.

کنگره سپس بعد از سه روز در مجموع به کار خود با خواندن سرود انترناسیونال و سرود استالینگراد پایان داد و عهد خود را با طبقه کارگر ایران برای استقرار نظام سوسیالیستی در ایران تجدید کرد.

در کنگره پیامهای رسیده از احزاب بردار که بتدریج در نشریه ارگان به چاپ می رسد منتشر شد. همزمانی برگزاری کنگره احزاب برادر با کنگره حزب ما بویژه برای رفقای آمریکای لاتین شرایط ایجاد کرد که پیامها به موقع به کنگره حزبی نرسند.

این پیامها تا لحظه ایکه ارگان به زیر چاپ می رفت به قرار زیر بودند.

کمیته مرکزی حزب کمونیست کارگران دانمارک.

گروه مارکسیست لنینیست انقلاب نروژ.

دبیر حزب کمونیست(مارکسیست لنینیست) اسپانیا رائول مارکو.

کمیته سیاسی "جنبش برای بازسازی حزب کمونیست یونان 1955-1918".

پلاتفرم کمونیستی ایتالیا.

حزب کمونیست کارگران فرانسه.

هیات تحریریه " نشریه پرولتاری" لنینگراد، روسیه.

دفتر روابط بین المللی حزب کار(امپ) ترکیه.

حزب کمونیست مارکسیست لنینیست(ترکیه/کردستان شمالی).

حزب کمونیست انقلابی برزیل.

هیات تحریریه نشریه "دمکراسی انقلابی"(هندوستان).

  *****

بر گرفته ازتوفان شماره  130  دی ماه  1389  ژانویه 2010،  ارگان مرکزی حزب کارایران

صفحه حزب کار ایران (توفان) در شبکه جهانی اینترنت.      www.toufan.org

نشانی پست الکترونیکی(ایمیل).                                                toufan@toufan.org