وارونه جلوه دادن حقیقت توسط دستگاه تبلیغاتی امپریالیستها در مورد "برجام"

 

بعد از نقض توافقنامه برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) از طرف آمریکا، وضعیت ایران به صورتی درآمد  که بدتر از وضعیت قبل از تسلیم­نامه برجام است. ایران بر همه دستآوردها و حقوق مسلم خود در غنی سازی اورانیوم خط بطلان کشید و بخش بزرگی از ثروتهای ملی ایران را برباد داد تا رژیم اسلامی به هر قیمت بر سر کار بماند. امپریالیسم که این ضعف جمهوری اسلامی را درک کرده بود و می­دانست آنها حاضرند به منافع ایران برای حفظ خود خیانت کنند با حقه­بازی، دروغگوئی، تهدید، تحریک؛ فشار و ... حاکمیت ایران را به جائی رسانید که از همه حقوق ایران صرفنظر کرد.

آقای مورگان اورتاگوس سخنگوی وزارت امور خارجۀ آمریکا به منظور اعمال "فشار حداکثر" بر حکومت جمهوری اسلامی ایران، از جانب دولت آمریکا اعلام کرد که آنها محدودیت های تازه ای را علیه برنامۀ هسته ای غیرنظامی ایران وضع خواهند کرد. از 4 ماه مه امسال دولت آمریکا هر گونه کمک برای توسعۀ نیروگاه اتمی بوشهر را که توسط روسیه ساخته شده مشمول مجازات های خود قرار خواهد داد و "افزون بر این، هر گونه فعالیتی برای انتقال اورانیوم غنی شدۀ ایران به خارج در ازای دریافت اورانیوم طبیعی هدف مجازات های آمریکا قرار می گیرد." آمریکا در عین حال از جمهوری اسلامی ایران خواسته است که غنی سازی اورانیوم را متوقف کند. به دیگر سخن آمریکا قرارداد منع گسترش سلاحهای هسته­ای و اینکه ایران و سایر ممالک جهان حق دارند نیروگاه اتمی داشته باشند و در حد مجاز به غنی­سازی اورانیوم بپردازند را زیر پا می­گذارد. این در حالی است که فرانسه برای ابوظبی و آمریکا برای عربستان سعودی در پی ساختن نیروگاه اتمی هستند.

نقض آشکار و زیرپاگذاردن برجام از جانب آمریکا عملا این توافقنامه را یکطرفه باطل کرده است. ولی ایران مدت مدیدی نیز به فریب اروپائی­ها دلخوش بود که شاید از امامزاده آنها معجزه­ای برخیزد. اروپائی­ها نیز در کنار روسیه و چین کشورهای امپریالیستی هستند و با سیاست دلداری ایران، از واکنش طبیعی ایران جلوگرفتند و یکسال دیگر بر عمر تسلیم­نامه وین افزودند. و حال که عمر این عوامفریبی به سر رسیده است چهره­های واقعی خویش را به نمایش گذارده­اند.  دولت آلمان دیگر از نقض توافقنامه توسط آمریکا صحبت نمی­کند بلکه عبارت "فسخ" را در مورد آن به­کار می­گیرد و این در حالی است که چنین بندی در متن توافقنامه وجود ندارد تا طرفین را مجاز بدارد با استناد به آن بند، به فسخ توافقنامه بپردازند. اقدام آمریکا غیرقانونی و ناقض تعهدات خود آنهاست. اروپائی­ها برای اینکه از زیر اجرای تعهدات خویش شانه خالی کنند مدعی می­شوند که شرکتهای اروپائی از ترس تحریمها و تضییقات آمریکا حاضر نیستند در ایران سرمایه­گذاری کرده و یا با ایران به تجارت بپردازند.

آناهیتا تومز، حقوقدان در بنیاد «بیکر مکنزی» معتقد است «ترس از تحریم‌های ثانویه ایالات متحده» در این میان نقش دارد و می‌افزاید که بسیاری از شرکت‌های اروپایی که می‌خواهند با ایران تجارت کنند با «موانع عملی از قبیل یافتن بانک و شرکت‌های بیمه و ترابری» روبرو هستند. «از سوی دیگر بانکهای عمدهٔ اروپایی می‌ترسند به سبب همکاری با ایران از سوی آمریکا جریمه شوند.».

 این سخنان اروپائیها دارای کوچکترین ارزشی نیست. زیرا چنانچه آنها قادر به اجرای توافقنامه و تعهدات خویش با ایران نیستند که نبودند، هرگز نمی­بایستی قراردادی را امضاء می­کردند که از پس آن برنمی­آمدند. این نشانه کلاهبرداری محض است. بر اساس این وعده­های دروغ، ایران خسارت فراوانی را متحمل شده و مخاذن آب سنگین خویش را با بتون پر کرده است. از این گذشته دولت ایران با شرکتها و یا بانکهای خصوصی ممالک اروپائی توافقنامه­ای را امضاء نکرده است تا از آنها توقع داشته باشد که به تعهداتشان عمل کنند. دولتهای اروپائی طرف دیگر قرار داد با ایران هستند وموظفند مفاد آنرا عملی نمایند. چگونگی عملی کردن این مفاد به­خود آنها مربوط است و نه به دولت ایران. دولتهای اروپائی باید راهکارهائی پیدا کنند که مفاد توافقنامه عملی شود حتی اگر خودشان مجبور شوند که شرکتهای دولتی تاسیس کرده که با آمریکا کاری نداشته و یا اینکه خسارت وارده به شرکتهای خصوصی خویش را خود دولتها تقبل ­کنند. مشکلات اروپائی­ها به ایران مربوط نیست.

تازه اروپائی­ها برای اینکه دست پیش را گرفته باشند مدعی­اند که ایران باید از هرگونه واکنشی که توافقنامه را "نقض" کند خودداری نماید و این در حالی است که توافقنامه­ای دیگر وجود ندارد. نه آمریکا و نه اروپا به تعهدات خویش عمل نکرده و نمی­کنند. آنها از ایران می­خواهند که از حقوق خود صرفنظر کند و به وضعیت بدتر از گذشته باز گردد تا مجددا شامل تحریمهای گذشته نگردد. آژانس بین­المللی انرژی هسته­ای نیز که عامل آنهاست در این مورد سخنی نمی­گوید. دبیرکل سازمان ملل که باید از حقوق اعضاء خویش دفاع کند به دنباله­روی آمریکا مشغول است.

ایران در سالگرد خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های یکجانبه از سوی ایالات متحده، اعلام کرد تعهداتش را در توافق هسته‌ای  به مرور کاهش خواهد داد.

ایران با اعلام این تصمیم، ۶۰ روز به طرف های اروپایی - بیش از مدتی که در توافقنامه ذکر شده است- فرصت داد تا زمینه فروش نفت ایران مبادلات مالی مرتبط با آن را فراهم کند و هشدار داد که در پایان این مهلت، بخش­های دیگری از تعهدات خود در اجرای توافق هسته‌ای بر اساس متن توافقنامه  متوقف خواهد کرد.

بر اساس وضعیت جدید دولت ایران با استناد به بندهای 26، 36 و 37 برجام مجاز است که تعهدات خویش را با وضعیتِ جدیدِ پدید آمده وفق دهد. به این جهت محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، اعلام کرد: "طبق آنچه بنده اطلاع پیدا کردم ایران طبق برنامه‌اش از مرز ۳۰۰ کیلو [ذخیره اورانیوم غنی شده] عبور کرده و این را قبلاً هم اعلام کرده بودیم. بر اساس آنچه اعلام شده خیلی شفاف گفته‌ایم چه کار می‌کنیم و بر اساس آن عمل می‌کنیم؛ این را از حقوق خودمان در داخل برجام می‌دانیم".

بعد از این اعلام رسمی که منطبق بر نص صریح توافقنامه است، سخنگویان امپریالیستهای اروپائی به­خشم آمده و با تهدید و توهین به­مردم ایران به­میدان آمدند.

ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه نسبت به "نقض تعهدات ایران" و نه آمریکا در قبال برجام به شدت به ایران هشدار داد.

وی در تاریخ ۲۵/۰۶/۲۰۱۹ در پارلمان فرانسه در پاسخ به پرسش نمایندگان درباره اوجگیری تنش‌ها در خاورمیانه گفت: «نقض توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ یک اشتباه جدی از سوی ایران خواهد بود و واکنش و فشار شدید ایالات متحده را در پی خواهد داشت.»

وزیر امور خارجه فرانسه با اشاره به سفرها و تماس‌های دیپلماتیک بریتانیا، آلمان و فرانسه گفت:‌ «ما کاملا بسیج شده­ایم که به ایران بفهمانیم که چنین کاری(نقض برجام) به نفع آن‌ها نیست

بر پایه بیانیه رسمی کاخ الیزه، ماکرون از ایران خواست تا «بدون درنگ از تصمیم خود مبنی بر افزایش[سطح ذخیره اورانیوم] صرف‌نظر کرده و از هر گونه اقدام اضافی که مخل تعهدات هسته‌ای این کشور است، بپرهیزد».

سخنگوی دفتر نخست وزیر بریتانیا این اقدام ایران را "بی‌اندازه نگران‌کننده" خواند و گفت:

"ما دائم این را روشن کرده‌ایم که تعهد ما به برجام به تبعیت کامل ایران از مفاد این توافق بستگی دارد و ما از ایران می‌خواهیم شرایط را به حالت قبل برگرداند."

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ایران خواست که همچنان به تعهدات خود در چارچوب برجام وفادار بماند.

بریتانیا اعلام کرد درصورت نقض برجام از سوی ایران از آن خارج خواهد شد. آلمان هم ایران را فراخواند گامی را که برداشته برگرداند. ظریف در پاسخ آنها نوشت: «ایران برجام را نقض نکرده و با اجرای تعهدات از سوی طرف‌های اروپایی بازخواهد گشت».

هانت که یکی از دو نامزد نخست وزیری بریتانیاست افزود: «ما می‌خواهیم این پیمان را حفظ کنیم، زیرا نمی‌خواهیم که ایران به سلاح‌های اتمی دست یابد. اما اگر ایران توافق را نقض کند، ما نیز خود را عقب خواهیم کشید.». (همه جا تکیه از توفان).

در این تهدیدات روشن است که امپریالیستهای اروپائی نقض برجام را از جانب آمریکا منکر می­شوند. آنها چنین القاء می­کنند که پیمان برجام زمانی نقض می­شود که ایران خود را به حفظ آن متعهد نداند. چنانچه آمریکا و اروپا به تعهدات خود وفادار نمانند و به تحریمها ادامه داده و حتی آنها را افزایش دهند این اقدامات تحریک آمیز نقض برجام نیست. بر بی­شرمی اروپائی­ها حدی متصور نیست. ترامپ باید از آنها یاد بگیرد.

در بند 26 برجام به­صراحت آمده است که چنانچه در اثر بروز اختلافات و مراجعه به حکمیت و نگهداری مهلت­های مقرر از جانب هر یک از طرفان این پیمان همگرائی و توافقی به­وجود نیاید و آمریکا از ادامه تحریمهای خویش خودداری نکند، ایران می­تواند به توقف کلی و یا به توقف بخشی از تعهدات خویش دست زند.

"بند 26-  ... 

دولت ایالات متحده، در چارچوب اختیارات قانونی رئیس جمهور و کنگره، از اعمال تحریم‌های جدید مرتبط با هسته‌ای خودداری خواهد کرد. ایران اعلام کرده است که تحمیل چنین تحریم‌های جدید مرتبط با هسته‌ای را به منزله مبنایی برای توقف کلی یا جزیی اجرای تعهدات خود وفق این برجام، تلقی خواهد نمود.".

"بند 36- ...

چنانچه موضوع کماکان به نحو مورد رضایت طرف شاکی فیصله نیافته باشد، و چنانچه طرف شاکی معتقد باشد که موضوع، مصداق «عدم پایبندی اساسی» می‌باشد، آنگاه آن طرف می‌تواند موضوع فیصله نیافته را به عنوان مبنای توقف کلی و یا جزئی اجرای تعهدات­اش وفق برجام قلمداد کرده و/یا به شورای امنیت سازمان ملل متحد ابلاغ نماید که معتقد است موضوع مصداق «عدم پایبندی اساسی» بشمار می‌آید.".

"بند 37- ...

ایران بیان داشته است که چنانچه تحریم‌ها جزئا یا کلا مجددا اعمال شوند، ایران این امر را به منزله زمینه‌ای برای توقف کلی یا جزئی تعهدات خود وفق این برجام قلمداد خواهد نمود.".

تنها راهی که بعد از امضاء تسلیم­نامه برجام در وین باقی مانده پافشاری بر اجرای همین تعهدات است. تسلیم مجددا ایران به معنای انصراف ایران از آموزش سایر فنآوری­های مدرن از جمله ساختن موشکهای بالستیک است که حق ایران می­باشد. تسلیم در این زمینه یعنی مجاز دانستن تعیین سیاست خارجی ایران از این ببعد به دست نتانیاهو، محمد بن سلمان و ترامپ و پذیرش این امر که ایران و نه وهابیسم، صهیونیسم و امپریالیسم مسئول تشنج و تخریب در منطقه هستند.

 

برگرفته از توفان شـماره 233 مرداد ماه 1398ـ ژوئیه سال 2019

ارگان مرکزی حزب کار ایران(توفان)

www.toufan.org

نشانی پست الکترونیکی(ایمیل)

toufan@toufan.org

لینک چند وبلاگ حزبی

وبلاگ توفان قاسمی

http://rahetoufan67.blogspot.se/

وبلاگ ظفرسرخ

http://kanonezi.blogspot.se/

وبلاگ کارگر آگاه

http://www.kargareagah.blogspot.se/

سایت کتابخانه اینترنتی توفان

http://toufan.org/ketabkane.htm

سایت آرشیو نشریات توفان

http://toufan.org/nashrie_tofan%20archive.htm

توفان در توییتر

https://twitter.com/toufanhezbkar

توفان در فیسبوک

https://www.facebook.com/toufan.hezbekar

توفان درفیسبوک به زبان انگلیسی

https://www.facebook.com/pli.toufan?fref=ts

توفان درشبکه تلگرام

https://telegram.me/totoufan